flowers

Всесвітній день Матері-Землі

flowers
  • 19.04.2023

19 квітня 2023р. на кафедрі метеорології та кліматології був проведений урочистий захід, приурочений до Міжнародного дня Матері-Землі. Це свято відзначається, починаючи з 2010 року, щорічно 22 квітня. Воно було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН в 2009 році (резолюція № A/RES/63/278). Має екофеміністський вираз, тому святкується і в числі феміністичних дат. У резолюції наголошується, що термін «Мати-Земля» загальноприйнятий у багатьох країнах, що він відображає взаємозалежності між планетою, її екосистемами і людиною. Пропонуючи всім державам-членам ООН, міжнародним і неурядовим організаціям відзначати «Міжнародний день Матері-Землі», Генеральна Асамблея звертає увагу на те, що свято День Землі вже щорічно відзначається в багатьох країнах.

 

Організатор заходу – завідувач кафедри метеорології та кліматології, Прокоф’єв Олег Милославович – розповів про історію цього свята, а також про цікаві традиції,  які до нього приурочені, зокрема – Дзвін Миру. Ця традиція підтримується в різних країнах. А звуки дзвону закликають кожного жителя планети об’єднатися у справах захисту миру та збереження дивовижних багатств нашого світу. Люди мають сконсолідуватися, адже тільки так ми можемо досягти позитивних змін у різних сферах функціонування Землі. Водночас дзвін символізує спокій, мир, дружбу, братерство різних народів попри расову, культурну та соціальну приналежність.

 

На заході були присутні студенти 3 року навчання навчально-наукового гідрометеорологічного інституту та наступні викладачі кафедри метеорології та кліматології: Боровська Г.О., Гончарова Л.Д., Хоменко І.А., Катеруша Г.П., Міщенко Н.М., Семергей-Чумаченко А.Б., Нажмудинова О.М., Волошина О.В., Недострелова Л.В., Куришина В.Ю.