flowers

Вишиванка – символ єднання української нації

flowers
  • 19.05.2022

Вишита сорочка є символом злагоди та добробуту в родині, а саме свято об’єднує націю.

 Ідея його створення належить студенці Чернівецького університету, що вивчала історію та міжнародні відносини.

Один із одногрупників Лесі Воронюк Ігор завжди ходив на лекції у вишиванці. Дівчина запропонувала друзям одного дня одягнутися в національний костюм. Спочатку її підтримали лише кілька викладачів і студентів.

Проте вже за 10 років у святкуванні почала брати участь українська діаспора, що мешкає у Європі й Америці. Національний День вишиванки став міжнародним.

До відзначення свята, що цього року припадає на 19 травня, долучилися старші викладачі кафедри українознавства та соціальних наук Одеського державного екологічного університету Мирошниченко М.І., Слободянюк О.Р., Краснянська Н.Д. разом зі студентами груп К-21, К-21м, ГМ-20, Е-21, ТЗ-21, Ем-21, У-21.

Старший викладач Мирошниченко М.І. виступила із презентацією про значення вишиванки в житті українців усього світу, а потім провела народознавчу гру «Чим багата українська хата?».

Студенти дізналися цікавинки про український національний одяг, були вражені різноманіттям рушників та їх назв у побуті українців, а також усвідомили важливість стародавніх українських звичаїв та обрядів.

Дякуємо нашим студентам за активну участь у заході й сподіваємося, що традиції святкування Дня вишиванки в Україні,  започатковані чернівецькою студенткою, сприятимуть відродженню єдності та національної культури нашого народу

 «Перш за все в умовах війни важлива безпека кожної людини, тому закликаємо утриматись від загальних святкувань. День вишиванки залишається незмінним. Ми відзначали його у 2014 році, у часи коронавірусної пандемії і закликаємо людей одягти національний символ у час повномасштабної війни. Вишиванка, українська сорочка – це символ єдності, це буде ще один день єдності українців у важкі часи нашого народу. Вишиванка – маркер нашої ідентичності, нашої нації, яка є однією з найдавніших у Європі та світі. Так ми нагадаємо про себе ще раз усьому світові», – розповіла Леся Воронюк.

Цьогоріч День вишиванки планують масштабніше відзначити за кордоном, у всіх країнах світу, де є наші співвітчизники.

Українці там у національному вбранні проведуть святкові акції, урочисту ходу. До святкування планують залучити і світових політиків, відомих людей – їм також запропонують одягти символ українського народу.

Сьогодні нашу культурну спадщину переосмислюють у цілому світі. Вишиванка — це значно більше, ніж красивий одяг. Навіть американський Vogue писав: “Після всього пережитого вишиванка для українців — це певна ідея об’єднання”.