flowers

День української писемності та мови

flowers
  • 10.11.2022

img

9 листопада українці у всьому світі відзначають надзвичайно важливе свято – День української писемності та мови.

Це свято започаткували ще 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

img

Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Адже дослідники вважають, що якраз із його праці розпочинається писемна українська мова.

Саме на честь цього свята завідувач кафедри українознавства та соціальних наук Бубнов І.В. і старші  викладачі кафедри Мирошниченко М.І., Слободянюк О.Р., Глушкова Н.М. організували низку заходів для студентів груп    К-22, ГМ-22, ГЗ-22, У-22, В-22, ГМ-21, ГЗ-21, ВБ-20, Е-21, Е-20, Е-22і.


img

На початку, за університетською традицією, було підбито підсумки І етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

 

Переможцями конкурсу стали студенти:

  • Моренець-Кубанська В.Ю. (група ГЗ-22) – І місце,
  • Стовпець М.В. (група ТЗ-21і) – ІІ місце,
  • Іванов А.М. (група ВБ-20) – ІІІ місце.


img

Цього ж дня, відповідно до Листа Міністерства освіти та науки України за   № 1/13108-22 від 03.11.2022, було оголошено про відкриття І (університетського) етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, метою якого є утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.


img

Потім старший викладач Мирошниченко М.І. ознайомила студентів із презентацією про історію свята 9 листопада й провела онлайн-гру «Українська писемність», що викликала зацікавленість студентів, зануривши їх у чарівний світ української мови.


img

Проведені заходи підтвердили, що, попри складну ситуацію у країні, носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь усе частіше використовує українську в мовленні.

Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив». Саме в розмові людина виявляє свою приналежність до певної культури.

Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив успіх України, її духовні та інтелектуальні надбання! 


img